Zomertijd is slecht voor onze gezondheid

Zomertijd is slecht voor onze gezondheid

Nieuws van: 2 april 2019

De zomertijd is in 1977 in Nederland ingevoerd. Met een goede reden: het was crisis en een uur langer licht bespaarde een boel elektriciteit. Maar inmiddels is het klip en klaar: de zomertijd is gewoon slecht voor onze gezondheid.

Tenminste, dat stelt Metro. Die krant sprak met de Amerikaanse chronobioloog Martha Merrow. Merrow deed uitgebreid onderzoek naar het menselijke bioritme. Door het verzetten van de klok dwingen we ons lichaam immers tot aanpassing van het natuurlijke slaapritme. Wat doet dat met ons lichaam?

Oftewel: is de zomertijd slecht voor onze gezondheid? Maakt de zomertijd ons niet alleen blij, maar ook ziek? Daarover hoeft Merrow niet eens na te denken: “Dat is precies wat er gebeurt.”

Biologische klok heeft lak aan zomertijd

Want als we met onze handen van de wijzers van de klok afblijven, leven we in wat nu wintertijd heet. In die situatie krijgt onze biologische klok steun van meer daglicht door een lange, lichte ochtend, legt Merrow uit. Door het creëren van een kunstmatige zomertijd met het een uur naar achter zetten van de klok “vergooien we achteloos een goede kans op een betere gezondheid”. Hoe komt dat? Omdat onze biologische klok totaal lak heeft aan ons gesjor aan wijzers. Het verzetten van de klok heeft alleen invloed op ons sociale werkleven. We moeten een uur eerder op, een uur eerder naar werk of school. We verstoren dus ons bioritme, waardoor er een zogeheten ’sociale jetlag’ ontstaat.

Chronotypen, oftewel ochtend- en avondmensen

Door het verzetten van de klok ontspoort onze biologische klok en veroorzaken we een sociale jetlag. Dat geldt voor alle mensen en trouwens ook voor dieren. Maar de wijzers een uur terugzetten heeft ook invloed op de verschillende zogenoemde chronotypen. Chronotypen? Ach ja, de beroemde ochtendmensen en avondmensen. Merrow aan Metro:  “Het is bewezen dat studenten met het late chronotype (de avondmensen) slechter presteren op vroege toetsen.” De zomertijd maakt die ’handicap’ nog groter: “De maatschappij schiet zich zo domweg in de voet.”

En dat is nog niet alles, volgens Merrow. Want de zomertijd tast ook het geheugen aan en beïnvloedt zelfs de spijsvertering.

Europese Commissie: landen mogen zelf kiezen

De zomertijd is dus in 1977 ingevoerd, maar dit was niet de eerste keer: in 1916 werd de zomertijd al eens ingevoerd en sindsdien meermaals afgeschaft. De Europese Commissie heeft besloten dat de verschillende landen zelf mogen kiezen of zij vanaf 2021 blijvend voor zomer- of wintertijd kiezen.

 

Bron: metro.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!