Baby nieuws!

Baby nieuws!

Nieuws van: 19 oktober 2018

"Duchess Meghan Markle and Prince Harry are expecting their first child this spring!" Deze week konden we niet om dit heugelijke nieuws heen. We feliciteren hen natuurlijk van harte met dit mooie nieuws en hopen op een mooie zwangerschap voor haar. Een mooie aanleiding voor ons om nog eens een aantal “bijzonderheden” met betrekking tot de WAZO regeling onder de aandacht te brengen.

Wist je dat:

  • Het Partnerverlof van 01-01-2019 gaat veranderen? Vanaf deze datum krijgt de partner drie extra verlofdagen bovenop de twee dagen die er nu voor staan. In totaal dient de werkgever dus nu 5 dagen verlof door te betalen. Dit is geregeld in de Wet WIEG. Wanneer dient iemand dit verlof op te nemen? Wanneer de partner thuis is bevallen? Dan neemt men het kraamverlof op binnen 4 weken na de bevalling. Bij een bevalling in het ziekenhuis neemt men het verlof op binnen 4 weken nadat de baby is thuisgekomen. M.i.v. 01-07-2020 is de verwachting dat deze regeling nog verder wordt uitgebreid. Hierover t.z.t. meer.
  • Een werkneemster die in verwachting is van een meerling vier weken extra zwangerschapsverlof kan krijgen. Het “normale” verlof vangt aan in de 34e, 35e of 36e week van de zwangerschap. Het verlof in het geval van een meerling kan dus 4 weken eerder starten. Dat is dan de 30 31 0f 32e week van de zwangerschap. Een werkneemster die zwanger is van een meerling moet uiterlijk 8 weken voor de geschatte bevallingsdatum dit verlof opnemen. Het langere verlof heeft geen gevolgen voor de duur van het bevallingsverlof. 
  • De werkneemster bij opname van een kind in het ziekenhuis na de bevalling recht kan hebben op een langere periode van bevallingsverlof? Als het kind langer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet verblijven kan de werkneemster een verlening van het bevallingsverlof aanvragen. Dit kan middels een verklaring van het ziekenhuis waarin het verblijf wordt bevestigd.
  • De een werkneemster bij ziekte tijdens zwangerschap ziek kunt melden bij het UWV als de klachten die ze heeft te maken hebben met de zwangerschap. Meldt haar tijdig ziek bij het UWV (binnen 2 dagen) om boetes te late ziekmelding te voorkomen. Dit geldt uiteraard ook voor de hersteld melding.
  • Een werkneemster die nog klachten heeft na haar bevalling en daardoor niet kan werken ook weer opnieuw moet melden bij het UWV. Doe dit tijdig voordat haar zwangerschapsverlof is afgelopen. Dit om te voorkomen dat er discussie ontstaat over de aard en oorzaak van de ziekte. Deze dient namelijk wel zwangerschap- of bevalling gerelateerd te zijn om in aanmerking te komen voor een ziektewet uitkering.

 

Tip: Je bent wel re-integratie plichtig ook al krijg je evt. een ziektewetuitkering voor deze medewerkster!!

 

Bij vragen rondom dit onderwerp helpen we je uiteraard graag verder. Volg je ons al via Facebook en LinkedIn?

 

Ilja Clephas
geregistreerd casemanager
Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!