Bewegen is een medicijn

Bewegen is een medicijn

Nieuws van: 21 oktober 2020

Nu half Nederland veelal zittend werk doet blijken hart en vaatziektes, diabetes en depressie hun opmars te maken. Studies wijzen ook uit dat je een verhoogde kans hebt op kanker als je teveel zit. Corona doet daar nog een schep bovenop: we zijn nog meer uren per dag gaan zitten en minder gaan bewegen. Terwijl het belang van gezonde werknemers steeds meer indaalt binnen organisaties lijkt Corona ons nog verder uit te dagen om de juiste stappen te zetten voor onze gezondheid. Dat is wellicht minder ingewikkeld dan je denkt, je gezondheid is met enkele aanpassingen aanzienlijk te verbeteren.

Als inzetbaarheidsadviseur zie ik dagelijks verzuim ontstaan vanwege bewegingsarmoede, eenzijdig bewegen of repeterende bewegingen. Het bijzondere is dat op de gezondste plekken op aarde waar mensen gezond oud worden en welbevinden ervaren geen sportscholen zijn. Ook wel blue zones genaamd. Wetenschappers hebben onderzocht wat deze mensen zo gezond houdt en waarom zij een gevoel van zingeving ervaren. Er zijn meerdere oorzaken te noemen: gezonde voeding (vaker vette vis en minder koolhydraten), geen stress, zij ervaren gemeenschapszin en opmerkelijk: een natuurlijke vorm van beweging gedurende de dag, sportscholen kennen ze niet. Bewegen wordt geen sporten genoemd maar is onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden.

Moeten we dan wel naar de sportschool?

JA! Als dit een vorm is die bij je past doen! Het belangrijkste is dat je plezier hebt in bewegen. Met je tong op de schoenen is niet nodig, dat doen de mensen in blue zones ook niet. Doelstellingen halen doordat je steeds verder of harder kunt hardlopen, of steeds meer kilo’s kunt tillen is niet nodig, tenzij je dat een goed gevoel geeft. Om het in perspectief te plaatsen: een profwielrenner leeft nog altijd vijf jaar minder lang dan mensen in blue zones. Bijzonder he? Voor alle andere mensen: zorg dat je laag intensief beweegt. Onderzoek laat namelijk ook zien dat je niet intensief en zwaar hoeft te sporten om de effecten van bewegen op je gezondheid te behalen. Zo nu en dan een versnelling tijdens bv. het wandelen beïnvloedt je gezondheid al positief. Alles wat daarboven aan intensief bewegen gedaan wordt laat geen substantiële verbetering in gezondheid zien, dan er al ontstaat bij laag intensief bewegen. Dat stelt gerust en maakt de uitdaging waar we voor staan te overzien.

Maar pas op!
Drie keer in de week sporten gaat 8 uur per dag zitten niet wegpoetsen. Helaas. Wat we dus eigenlijk moeten doen is het nabootsen van natuurlijk bewegen zoals generaties geleden dit deden. Gedurende de dag kort vertreden. Het is al voldoende als je ieder half uur 1,5 minuut beweegt, denk aan even naar je collega’s wandelen, een glaasje water halen of een korte kantoor oefening.

1voud werken en gezondheid heeft expertise in huis om jouw bedrijf en werknemers in beweging te krijgen en een blue zone binnen je bedrijf te creeeren. Wij adviseren graag hoe je in een werksetting de beweegbehoefte kunt verbeteren. Wat is nu laag en hoog intensief bewegen en hoe kunnen we de houdingen en bewegingen op de werkvloer positief beïnvloeden. Wij maken gezond bewegen 1voudig en leuk. Daarvoor maken wij een op maat gemaakt advies die past bij het bedrijf en de werknemer.

Door Sandra Hilberink

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!