Coronavirus, wat houdt het in?

Coronavirus, wat houdt het in?

Nieuws van: 3 maart 2020

Coronavirus, wat houdt het in?

Het coronavirus is hét gespreksonderwerp van de dag. Vorige week werd bekend dat ook in Nederland patiĆ«nten zijn met het coronavirus. Mensen met dit virus kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. Maar wat houdt het precies in? En wat doe je als jij (of één van je werknemers) symptomen lijkt te hebben?

Eind 2019 werden mensen in Wuhan, China ziek van een nieuw soort coronavirus. Van dit virus kun je infecties aan de longen en luchtwegen krijgen. Symptomen van de ziekte zijn vaak griepachtige klachten. Denk hierbij aan koorts en luchtwegenklachten zoals kortademigheid of hoest. De symptomen hoeven niet heel heftig te zijn. Volgens de gezondheidsorganisatie WHO hebben de mensen met dit virus lichte verschijnselen en kunnen ze binnen een paar dagen herstellen.

Het coronavirus verspreidt zich via druppels. Bijvoorbeeld wanneer iemand niest of hoest in het gezicht van een ander. Helemaal voorkomen is lastig, maar de belangrijkste maatregelen om verspreiding te voorkomen zijn:

  • Was je handen regelmatig en uitgebreid;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes.

Advies werknemer

Heb je verschijnselen van het Coronavirus? Bel je huisarts en spreek met je werkgever af dat je thuis werkt of uitziekt. De huisarts informeert de GGD en die kan eventueel thuis onderzoek doen. Wacht de uitslag af en volg de adviezen van de huisarts en GGD op. Houd je werkgever op de hoogte.

Advies werkgever

Heeft één van jouw medewerkers verschijnselen van het Coronavirus? Leg een werkverbod van twee weken op en houdt de website van het RIVM in de gaten. Wacht daarnaast de uitslag van de GGD af en blijf contact houden met je werknemer. Verwacht je de aankomende twee tot 24 weken minstens 20% minder werk? Dan kun je gebruik maken van een tijdelijke WW-uitkering voor jouw personeel. Dit kun je aanvragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Meer informatie of vragen? Bekijk de website van het RIVM of neem contact met ons op.

Bronnen:
RIVM
Rijksoverheid

 

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!