Dag tegen Pesten

Dag tegen Pesten

Nieuws van: 14 april 2021

19 april is de ‘Landelijke Dag tegen Pesten’. Op deze dag wordt er in Nederland extra aandacht besteed aan het stoppen van pesten. Er wordt bewust stilgestaan bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders.

Bij pesten denk je misschien in een eerste instantie aan kinderen, maar niet alleen op scholen wordt er gepest:

  • Op het werk worden jaarlijks 500.00 medewerkers gepest (1 op de 8);
  • In het bejaardentehuis wordt 20% van de bewoners door medebewoners gepest (1 op de 5);
  • In de sport worden in ieder team minstens 1 á 2 leden gepest (1 op d 10)
  • Online worden jaarlijks 400.000 jongeren gepest (1 op de 5)
Hoe signaleer je pesten op de werkvloer?

Misschien denk je dat er bij jou op de werkvloer niet gepest wordt, maar helaas is niets minder waar. Pesten is dan ook niet altijd even duidelijk herkenbaar. Hoe signaleer jij als werkgever nou dat er gepest wordt op de werkvloer?

  • Er wordt over iemand geroddeld;
  • Iemand wordt buitengesloten: hij of zij wordt bijvoorbeeld nooit meegevraagd om te lunchen;
  • Er hangt een gespannen sfeer;
  • Iemand wordt geïntimideerd;
  • Een van je werknemers presteert slechter dan normaal;
  • Iemand wordt genegeerd;
  • Iemand zondert zich vaak af.
Wat kun je doen tegen pestgedrag op de werkvloer?

Het belangrijkste is natuurlijk dat pesten wordt voorkomen, maar mocht je nou toch in de gaten hebben dat er bij jou op de werkvloer wordt gepest, dan zijn hier een aantal tips wat je ertegen kunt doen:

1. Maak duidelijk dat je pestgedrag niet accepteert
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar als alle werknemers weten dat pesten niet getolereerd wordt, weet iedereen waar hij aan toe is. Op deze manier wordt het dan ook makkelijker om iemand aan te spreken op zijn gedrag.

2. Zorg voor een sociaal gevoel op de werkplek
Door sociale relaties op de werkvloer te bevorderen, kan pestgedrag verminderd worden. Uw werknemers kunnen elkaar zo namelijk beter leren kennen en dit kan ervoor zorgen dat ze minder geneigd zijn om pestgedrag te vertonen.

3. Stel een vertrouwenspersoon aan

Soms zijn mensen eerder geneigd om hun probleem aan te kaarten bij een vertrouwenspersoon dan bij een leidinggevende of bij een collega. De ideale vertrouwenspersoon is iemand een toegankelijk persoon bij wie mensen zich op hun gemak voelen. 

4. Neem pesten serieus

Het is waarschijnlijk al een grote stap om als je gepest wordt hier een melding van te maken. Neem het dus serieus. Lach het niet weg of bagatelliseer het gevoel niet. Het wegblijven van werk voelt dan soms als een logische stap. 

5. Kom direct in actie

Heeft er ooit een pestgeval bij u op de werkvloer gespeeld, of zijn er nu klachten? Ga dan direct de samenwerking aan met een expert. 

Hulp nodig?

Wil jij weten wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Stefano door te mailen naar s.vandam@1voud.nl of te bellen naar 06-10004408. 

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!