De dagen worden langzaam weer langer! Eindelijk weer wat vitamine D

De dagen worden langzaam weer langer! Eindelijk weer wat vitamine D

Nieuws van: 24 februari 2021

Sinds 21 december lengen de dagen weer en dat betekent dat we langzaam weer uit onze winterslaap komen en steeds iets actiever worden. In de wintermaanden hebben wij de neiging om minder out going te zijn. Een natuurlijke beweging omdat we ’s winters van nature minder cortisol en meer melatonine produceren met als gevolg dat je minder energie hebt. Met andere woorden: je behoefte aan slaap is groter.

Nu de dagen weer langer worden, krijg je steeds meer energie om klussen op te pakken en projecten te starten. We komen weer uit onze huizen/holen en zijn weer meer buiten. Erg belangrijk want onder invloed van zonlicht wordt er weer vitamine D aangemaakt. 

Dat vitamine D belangrijk is hebben we gezien in de huidige corona crisis. Onderzoeken buitelen over elkaar heen over de invloed van vitamine D op de kans en herstel van Corona.

Eerst even wat feitjes op een rij:

  • De meeste aanmaak van vitamine D maak je aan door zonlicht op huid
  • Vitamine D zorgt o.a. voor sterke botten, spieren en tanden en een gezond immuunsysteem 
  • Gedurende de zomer moet je voldoende opbouwen voor de donkere windermaanden
  • In de wintermaanden verbruik je de voorraad die je hebt opgebouwd in de lente en zomer en kun je dit aanvullen met voeding die veel vitamine bezit: vette vis, vlees en ei of een vitaminepil

Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Het advies is om in het voorjaar, de zomer en het najaar elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 en 15.00 uur met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn, aldus het voedingscentrum.

Door buiten te zijn en je vitamine D weer aan te vullen krijg je automatisch ook te maken met vitamine G, het geluksgevoel. 

De wind voelen en het zonlicht op je huid: kortom buiten zijn zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en meer in het nu bent. Geluk zit in kleine dingen en buiten zijn is er één van. En je hoeft ook niet meteen van 1 naar 100. Zoals je kunt lezen is het normaal dat je ’s winters minder actief bent en nu langzaam uit je winterslaap komt. Bouw het dus langzaam op, volg je energielevel maar zorg in ieder geval dat je buiten beweegt!

Wil jij graag beweegadvies?  

Boek dan een 30 min. consult met onze vitaliteitscoach. Zij kijkt samen met jou wat voor jou helpt om meer buiten te bewegen. 

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!