Een beetje extra liefde voor ons immuunsysteem

Een beetje extra liefde voor ons immuunsysteem

Nieuws van: 9 november 2020

Ons immuunsysteem draait volop overuren deze maanden nu het Coronavirus voortdurend op de loer ligt. En oh ja, dat griepvirus komt in deze herfstmaanden ook weer gedag zeggen. Kortom: volop werk te doen voor ons immuunsysteem. Een beetje extra liefde en aandacht voor dit prachtige verdedigingssysteem in ons lichaam is dan ook wel op z’n plaats!

Hoe zat het ook alweer?

Misschien eerst even een korte lesje biologie, want wat doet dat immuunsysteem ook alweer?

Het immuunsysteem bestaat uit een aantal complexe verdedigingsmechanismen, die de taak hebben om ongewenste gasten zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels in ons lichaam te doden, op te ruimen en – niet onbelangrijk – er informatie over op te slaan. Want zo leert ons lichaam hoe het een virus of bacterie de volgende keer effectief kan verslaan. Het immuunsysteem is elke dag hard aan het werk, maar we merken dit vaak pas als er een infectie ontstaat. Dan krijgen we klachten als koorts bij ziekte, of pijn en roodheid bij een ontstoken wond.

Boost zelf je immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem is voor een deel genetisch bepaald, maar het grootste verschil maak je toch echt zelf. Want het immuunsysteem wordt volgens wetenschappers sterk beïnvloed door jouw levensstijl. En daar heb jij dus alle invloed op. Top!

Je versterkt je immuunsysteem onder andere door het vermijden van langdurige stress, voldoende te slapen, voldoende te bewegen en niet te roken. Maar ook juiste voeding is een waar feestje voor jouw immuunsysteem. De kruiden kaneel, gember en kurkuma bijvoorbeeld. Ze houden je cellen sterk en gezond en beschermen tegen allerlei ziektes. Maar ook rode bessen, wilde blauwe bessen, donkergroene groenten (zoals boerenkool, broccoli en spinazie), rauwe cacao, knoflook, citrusfruit en groene thee vormen een flinke oppepper voor ons immuunsysteem. 

Direct aan de slag?

Met dit heerlijke recept voor pompoen-gembersoep kun jij direct actief aan de slag met jouw immuunsysteem.

Dit heb je nodig (voor ongeveer 2 liter soep)
• 1,5 kilo pompoen, met schil in grove stukken2 uien, in parten;
• 2 tenen knoflook, in schijfjes;
• Stukje verse gember, geschild en in schijfjes;
• 4 tl kerrie;
• 2 tl kurkuma;
• 2 tl komijn;
• Zwarte peper;
• Zout;
• Flinke scheut kokosmelk;
• Kokosolie;
• Optioneel: koriander, kokosrasp.

Zo maak je het
Verwarm een soeppan met stevige bodem op laag vuur. Voeg een eetlepel kokosolie toe, samen met de uien en knoflook. Bak glazig aan. Voeg de specerijen, peper en zout naar smaak toe en bak kort mee. Doe als laatste de stukken pompoen en gember erbij. Vul de pan met (gekookt) water tot de pompoen net onder staat. Breng aan de kook en haal van het vuur wanneer de pompoen zacht is. Pureer met de staafmixer tot een egale massa. Voeg gelijktijdig de kokosmelk toe en eventueel wat extra water tot de gewenste dikte. Serveer in kommen en maak eventueel af met wat kokosrasp, verse koriander of een ander kruid. Ook lekker met een schepje hartige granola.

(bron: Marjolein Dubbers, Versterk nu je immuunsysteem)

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!