Hoe kom je de koude en donkere dagen door die er aankomen?

Hoe kom je de koude en donkere dagen door die er aankomen?

Nieuws van: 23 september 2021

Op zaterdag 30 oktober is het al weer zover; de klok wordt verzet! In de nacht van zaterdag op zondag 31 oktober wordt de klok één uur achteruit gezet en kunnen we één uur extra slapen.

Vaak hoor je een zucht in je omgeving; “dan worden de dagen weer zo kort”. Een dag in de zomer is echter net zolang als een dag in winter. Best grappig dus dat we ervaren dat een dag korter is. Heel concreet missen we daglicht/zonlicht. 

Zonlicht zorgt ervoor dat ons lichaam serotonine aanmaakt. Dit noemen we ook wel gelukshormoon. Het draagt bij aan ons welbevinden, tevredenheid en geeft
een positief gevoel. In de zomer tijdens de “lichtere” dagen verloopt de aanmaak van dit hormoon met meer pieken en dalen. In de wat meer donkere dagen vlakt het aanmaken van serotonine af en ga je je vaak minder energiek voelen en meer willen slapen. Ook opstaan ’s morgens gaat moeizamer verlopen. 

Tips om de donkere dagen toch zo goed mogelijk door te komen;

 

  • Blijf in beweging! Probeer tussen de 8.000-10.000 stappen per dag te maken. Stevig doorstappen buiten in de frisse lucht geeft energie en je gaat je er beter door voelen. 

  • Pak zoveel mogelijk daglicht. Verlaat je kantoor in de pauze en ga lunchwandelen. Iedere minuut de je doorbrengt in de buitenlucht is winst. Plaats indien mogelijk je bureau bij het raam. 
  • Maak gezonde keuzes op voedingsgebied. Maak gezonde keuzes en probeer de inname van extra koolhydraten te beperken. Pas vooral op het innemen van suikers in de vorm van pepernoten, marsepein etc. Als je deze suikers niet worden verbrand, worden ze omgezet in vet en krijg je te maken met gewichtstoename. 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!