Opvang bij een ingrijpende gebeurtenis op het werk

Opvang bij een ingrijpende gebeurtenis op het werk

Nieuws van: 28 april 2021

Een trauma kan ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis zoals geweld of mishandeling. Maar het kan ook ontstaan door een alledaagse normale gebeurtenis, denk hierbij aan een val, ongeluk, medische ingreep of overlijden van een dierbare. En wat voor een impact heeft een bedrijfsongeval in de productie op jouw personeel?

Manon ter Horst, Projectmanager bij 1voud Werken & Gezondheid ging in gesprek met Els Overduin, traumabegeleider bij The Human Way over wat als er zich een ingrijpende gebeurtenis op het werk of privé voordoet. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Els is psychosociaal stress-deskundige, naast bedrijfsmaatschappelijk werker en vertrouwenspersoon is ze traumabegeleider. Ze is betrokken geweest als contactpersoon bij het Informatie- & Adviescentrum voor de nazorg vuurwerkramp in Enschede en heeft ondersteuning geboden voor de nabestaanden van de MH17 ramp.

Van nature schiet de mens in een soort van overlevingsstand als zich een ingrijpende gebeurtenis voordoet. Onze reactie is dan vluchten, vechten of bevriezen. Het wordt een trauma als je er wakker van ligt, er niet over kan praten of huilbuien krijgt. De spanning blijft dan vastzitten en zo ontwikkelen we een Posttraumatische Stress Syndroom, ook wel PTSS genoemd. Door het proces te volgen en monitoren voorkomen we dat iemand niet in PTSS komt.

Mensen ervaren zich vaak abnormaal als ze gestrest worden. Traumabegeleiding helpt dit te normaliseren.

Merk je dat er iets anders is op het werk na een ingrijpende gebeurtenis? Maak het bespreekbaar, vertel elkaar de do’s en niet de dont’s. Je mag voelen wat je voelt. 85% verwerkt het op een goede manier en voor 15% kan het problematisch zijn. Dit kan leiden tot langdurige uitval en een ongezond verwerkingsproces.

Traumabegeleiding geeft handvaten hoe je grip op jezelf en de situatie krijgt.

Casussen ingrijpende gebeurtenissen

Het ging om een kinderdagverblijf. De begeleidster gaat kijken bij een baby’tje dat slaapt en treft het kindje blauw aanlopend aan. De ambulance en traumaheli zijn in no time ter plaatse. Alle collega’s zijn onthutst en weten niet hoe het met het kindje gaat. De adrenaline nam toe en de medewerkers tref ik hoog in energie aan. Toen er eenmaal de verlossende woorden waren gegeven dat het kindje het goed maakte, dat ze zo ontzettend goed en adequaat hebben gehandeld en dat het normaal is om je zo te mogen voelen na zo’n ingrijpende onverwachtse gebeurtenis. Was grotendeels van mijn werk gedaan. Mijn telefoonnummer hadden ze en ze mochten mij 24/7 bellen. Er was aandacht voor alles wat ze hadden meegemaakt. Twee weken later trof ik deze mensen veel beter aan verwerking was op gang gekomen en de orde van de dag was weer op gang. Wat ik wel specifiek gedaan heb omdat het een werksituatie is dat degene die het kindje aangetroffen had haar begeleid om weer die kamer in te durven haar daarnaartoe meegenomen. Alsof er een ander plaatje schuift voor het schokkende plaatje. De medewerkers waren mij en de werkgever dankbaar dat er aandacht was voor deze ingrijpende ervaring.

Bij een gieterij was een medewerker uitgegleden en kwam met zijn onderbeen in vloeiend hete vloeistof terecht. Alle collega’s die aanwezig waren, hebben meteen adequaat gehandeld en hebben eerste hulp is ingeschakeld. Dit met het gevolg dat collega’s met de gevolgen van de schok achterblijven. Het managementteam heeft de collega’s supergoed opgevangen en hebben mij ingeschakeld om te kijken hoe het met het team ging. Er waren een paar zorgelijk gegrepen door het incident. Met hen hebben een paar gesprekken plaatsgevonden en hierna konden zij hun werk weer uitvoeren. Het werk werd niet beïnvloed door het verwerkingsproces. Van het managementteam kreeg iedereen de ruimte als het hun te veel werd om even van de werkplek af te gaan.

De kernwoorden voor een werkgever in zo’n situatie zijn aandacht, ruimte en het inschakelen van externe hulp wanneer dit nodig is. Mensen dwingen helpt niet en zaken kleiner maken dan ze zijn ook niet. De meeste werkgevers doen dit goed.

Hulp nodig? 

Als werkgever is het goed om op voorhand na te denken wat te doen bij een ingrijpende gebeurtenis. Stel een protocol op, weet wie er gebeld kan worden, stel een collegiaal opvangteam op. 1voud Werken & Gezondheid helpt je graag bij de preventieve maatregelen, maar kan ook hulp bieden als het je overkomen is. Bel 0575-555961 of stel je vraag via info@1voud.nl   

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!