Stoppen met Roken

Stoppen met Roken

Nieuws van: 24 oktober 2023

“Een grote groep van mijn werknemers rookt” Als werkgever wil ik niet dat ze op het terrein roken maar ook niet in de (lease) auto of bus. En ik weet ook als werkgever dat het ongezond is en de kans dat ons ziekteverzuim omhoog gaat wat ten koste gaat het bedrijf.

Als werkgever mag je niets vragen, iedereen heeft het recht om zelf te beslissen of ze roken of niet. Dit is een privékeuze, maar als werkgever loop ik risico op ziektekosten. Wat mag ik wel en niet doen, als ik werknemers wil stimuleren om te stoppen met roken?”

Je kunt wel als werkgever kiezen voor een rookvrije werkomgeving, zowel binnen als buiten het pand. Roken mag je niet verbieden, maar rookpauzes wel. Dit valt onder de werkwijzen en regels, het instructierecht, die jij als werkgever in je bedrijf mag opstellen als beleid. Die regels moeten wel redelijk zijn en de invoering zorgvuldig. Wanneer een werknemer met je deelt dat hij wil stoppen met roken, kun je ondersteuning bieden. Roken er veel werknemers in de organisatie en wil je stoppen met roken aandacht geven? Dan kunnen wij begeleiden naar een “Stoppen met roken traject” Dit kan in groepsverband en of op individuele basis. Er bestaan veel verschillende manieren om te stoppen en dat is ook per persoon verschillend. Sommige personen hebben heel veel hulp nodig, sommige een beetje hulp of kunnen het zonder hulp. Het proces kan met nicotine vervangende middelen of met medicatie.

Ziekteverzuim door roken kun je niet voorkomen, maar wij weten uit ervaring dat je door bewustwording sessies en begeleiding op maat het wel kunt terugdringen. Door als werkgever een stoptraject aan te bieden geeft dat in de organisatie duidelijkheid en een grotere kans op definitief stoppen. Als door de bewustwordingssessie dan ook meerdere werknemers tegelijkertijd stoppen met roken, kunnen ze elkaar steunen en tips geven. Samen stoppen met roken vergroot de slagingskans

Daarnaast kun je als werkgever een beloning inzetten, bijvoorbeeld een cadeaubon bij het starten na het afronden van een stoptraject, een verdubbelaar. Initieer daarnaast een algemene beloning voor gezond gedrag en betrek de twee andere pijlers overgewicht en alcohol erbij, zodat niet-rokers ook kunnen aanhaken. Wij denken graag met jullie mee.

Wil je meer weten over het “Stoppen met roken traject”? Bel of mail ons.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!