Thuiswerken, dat is best 1voudig!

Thuiswerken, dat is best 1voudig!

Nieuws van: 31 maart 2020

Nederland werkt massaal thuis. Voor de één is het een hele uitkomst, voor de ander is het even wennen. Hoe zorg je er nou voor dat je jouw ritme vasthoudt? En waar moet je op letten bij het creëren van jouw thuiswerkplek? Wij hebben een aantal eenvoudige tips voor jou op een rijtje gezet

Tip 1: Breng structuur aan
Het risico dat je onrust en stress ervaart door wegvallen van structuur is groot, dus zorg ervoor dat je jouw normale ritme aanhoudt. Het maken van een dagschema kan jou daarbij helpen. Sta op je gebruikelijke tijden op, volg je standaard ochtendritueel en probeer te doen alsof het een ‘normale’ werkdag is. Neem bijvoorbeeld tijd voor pauzes en kies een moment waarop je werkdag eindigt.

Werk je thuis en heb je kinderen? Maak duidelijke afspraken. Ook voor hen is structuur van groot belang en kan een dagschema hierbij helpen: plan hun belangrijkste taken in. Wanneer ze hun huiswerk doen, hoelang ze schermtijd hebben en wanneer ze mogen spelen.

Merk je dat je moeite hebt met thuiswerken of het vasthouden van een dagritme? Ervaar je onrust of stress? Trek dan aan de bel bij je werkgever of arbodienst.

Tip 2: Blijf gezond werken
Door het coronavirus zijn we genoodzaakt om onze ergonomische werkplekken los te laten en thuis, misschien wel aan de keukentafel, in minder goede omstandigheden te werken. Zorg ervoor dat je, waar mogelijk, een echte werkplek creëert. Op deze manier vergroot je de afstand tussen werk en ontspanning. Probeer je thuiswerkplek ook zo goed mogelijk in te richten om klachten te voorkomen. Denk daarbij aan:

  • Zorg voor een goede lichtinval: het liefst haaks op een raam en niet te dichtbij;
  • Zorg voor voldoende verlichting;
  • Maak gebruik van een los toetsenbord en muis;
  • Plaats je scherm op armlengte afstand;
  • Stel de hoogte van je scherm goed in: bovenkant scherm op ooghoogte;
  • Werk vanaf een goede bureaustoel;
  • Schuif je bureaustoel goed aan op je werkplek;
  • Sta ieder half uur op en beweeg even.

Tip 3: Blijf in contact
Langdurig thuiswerken kan je het gevoel geven ongestructureerd en geïsoleerd te zijn. Voorkom dit door iedere dag even contact op te nemen met je collega’s en werkgever. Bel om zaken te overleggen en mail echt alleen wanneer nodig. Of begin elke ochtend met een digitaal overleg met je team om de dag op te starten. Microsoft Teams of Zoom zijn tools die je hiervoor kunt gebruiken.

Heb je moeite met het aanbrengen van structuur of ervaar je stress? Neem dan contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken.
Wij geloven in het voorkomen van jouw klachten en daar denken we graag in mee!

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!