Veranderingen in de Wet Bescherming Klokkenluiders

Veranderingen in de Wet Bescherming Klokkenluiders

Nieuws van: 7 maart 2023

Veranderingen in de Wet Bescherming Klokkenluiders

Op 18 februari 2023 is de nieuwe Wet Bescherming Klokkenluiders in werking getreden. Dit zorgt ervoor dat er voor werkgevers het een en ander veranderd is. Op enkele onderdelen na is deze wet direct in werking gegaan voor werkgevers met 249 of meer werknemers. Voor werkgevers met 50 tot 249 werknemers is er een overgangsperiode tot 17 december 2023. Wat is er precies veranderd, en hoe kan 1voud Werken en Gezondheid jou hier in van dienst zijn?

Nieuwe Europese richtlijn

De nieuwe Europese richtlijn is in 2019 opgezet. Het doel hiervan is om klokkenluiders beter te beschermen tegen nadelige gevolgen bij een melding van een vermoeden van een misstand binnen een organisatie of bedrijf waar zij werkzaam zijn. De Nederlandse overheid moet de richtlijn uiterlijk 17 december 2021 hebben omgezet in een wetgeving. Dit is de Wet Bescherming Klokkenluiders geworden.

Verplichting vertrouwenspersoon

Voor bedrijven vanaf 50 werknemers, is het vanaf 18 februari 2023 verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben, waar de werknemers terecht kunnen. Bedrijven met 50 tot 249 werknemers hebben tot 17 december 2023 om dit te regelen, bedrijven vanaf 249 werknemers zijn verplicht om dit direct door te voeren.

Een werknemer kan o.a. bij een vertrouwenspersoon terecht voor het melden van een vermoeden van een misstand. De vertrouwenspersoon kan de medewerker helpen en geeft tips en advies. De werknemers moeten weten wie de vertrouwenspersoon is, en hoe zij deze kunnen bereiken. Dit zorgt tevens voor een betere bescherming van klokkenluiders.

Vertrouwenspersoon via 1voud Werken en Gezondheid

1voud Werken en Gezondheid biedt haar klanten de dienstverlening aan op het gebied van de vertrouwenspersoon. Wij hebben twee vertrouwenspersonen intern en twee vertrouwenspersonen extern. Neem contact met ons op wanneer je opzoek bent naar een vertrouwenspersoon en of als je bezig bent om de diverse protocollen te borgen in de organisatie, zoals bijvoorbeeld Klokkenluiders reglement. Contact opnemen doe je direct onderaan deze pagina.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!