Verleen ik mijn zieke werknemer vakantieverlof?

Verleen ik mijn zieke werknemer vakantieverlof?

Nieuws van: 31 augustus 2018

In vervolg op mijn Blog : Uw werknemer claimt ziektedagen na zijn vakantie? Nu een aantal do’s en don'ts wanneer uw zieke werknemer met vakantie wil. Het hele jaar door krijgen we de vraag; wat doe ik wanneer mijn zieke werknemer vakantie wil opnemen? Moet ik hierin toestemmen?

Zoals geschreven in mijn eerdere Blog adviseren wij u de spelregels bij ziekte tijdens een vakantie in een verzuimprotocol vast te leggen. Deze tip geldt natuurlijk ook voor de spelregels waaraan medewerkers zich moeten houden als ze ziek zijn en met vakantie willen gaan. Hieronder een aantal antwoorden op de F.A.Q. hierover.

 

Hebben zieke werknemers eigenlijk recht op vakantiedagen?

Jazeker! Tijdens een periode van loondoorbetaling bouwt een medewerker wel degelijk vakantiedagen op. Hierbij is niet van invloed hoeveel uur een medewerker ziek of hersteld is. De vakantiedagen opbouw is namelijk gerelateerd aan de arbeidsduur die hij normaliter zou werken. Echter vakantiedagen kunnen ook vervallen. De wettelijke vakantiedagen vervallen per 1 juli van het jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Deze regel is ook van toepassing op zieke werknemers. Alleen wanneer een zieke werknemer niet in staat is, bij zieke werknemers door bijvoorbeeld ziekenhuis opname of wanneer men te ziek is om vakantie op te nemen, vervallen deze dagen niet.

Een zieke werknemer dient vakantiedagen aan te vragen. Vaak ontvangt een bedrijfsarts tijdens een consult de vraag; mag ik met vakantie?

De bedrijfsarts bepaalt dan alleen of het medisch gezien toegestaan is met vakantie te gaan. Vakantie genieten mag namelijk het herstel niet in de weg staan en dus geen negatieve invloed hebben op de re-integratie. Een werknemer dient echter met zijn werkgever af te stemmen of hij met vakantie kan. (Hier is vaak discussie over. Onze tip; wees hierover vooraf helder over bijvoorbeeld in een verzuimprotocol). Een zieke werknemer dient dus net zoals een iedere andere werknemer vakantie aan te vragen.

Hoeveel uur schrijf je af van een vakantiedagensaldo?

Vakantiedagen worden altijd voor 100% afgeschreven. Werkt u medewerker bijvoorbeeld voor 50% dan wordt wel een volledige vakantiedag afgeschreven. Wanneer een zieke werknemer inmiddels recht heeft op een lagere loondoorbetaling, in bijvoorbeeld het tweede ziektejaar 70%, dan betaald u tijdens vakantie echter wel 100% loon uit over de weken dat hij met vakantie is.

 

Wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen hierin? Volg ons dan via Facebook of LinkedIn.

 

lja Clephas
geregistreerd casemanager
Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!