Verzuimtraining, waarom is dit zo belangrijk?

Verzuimtraining, waarom is dit zo belangrijk?

Nieuws van: 24 oktober 2023

Het omgaan met verzuimende medewerkers en het volgen van de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) is van groot belang voor iedere manager en leidinggevenden om de werkdruk te beheersen en preventief te handelen. Een goede verzuimtraining voorziet in de benodigde kennis en vaardigheden om met deze complexe situaties om te gaan en om preventieve maatregelen te treffen om verzuim te verminderen. Wij maken verzuim trainingen op maat.

Hier zijn enkele belangrijke onderwerpen die wij ook terug laten komen in onze verzuimtrainingen:

Verzuimprotocol:

Het is belangrijk om een duidelijk verzuimprotocol te hebben. Dit protocol legt uit wat medewerkers moeten doen bij ziekte, zoals wie ze moeten informeren en welke stappen ze moeten volgen.


Eerste ziekmelding:

De eerste ziekmelding kun je als leidinggevende niet weigeren. Het recht op ziekmelding is wettelijk vastgelegd.
Tijdens het eerste contact met de zieke medewerker toon je begrip en bied je ondersteuning. Vraag om de reden van ziekte en verwachte hersteldatum.


Communicatie:

Blijf regelmatig in contact met de zieke medewerker. Vraag naar de voortgang van hun herstel, wanneer de verwachting is tot terugkeer. Vraag alleen naar informatie die relevant is voor het werk en het herstelproces.


WVP-verplichtingen:

Als de ziekte langer duurt, moet je als werkgever stappen zetten om te voldoen aan de WVP. Dit omvat onder andere het opstellen van een probleemanalyse en een plan van aanpak.


Preventieve maatregelen:

Investeer in preventieve maatregelen zoals gezondheid en welzijnsprogramma's, ergonomische werkplekken en aandacht voor de werk-privébalans om verzuim te voorkomen.


Vertrouwelijkheid:

Het is van cruciaal belang om in overeenstemming met de wet te handelen en tegelijkertijd een ondersteunende en begripvolle houding te behouden. Een goede verzuimtraining kan leidinggevenden voorzien van de benodigde kennis en vaardigheden om met deze complexe situaties om te gaan en om preventieve maatregelen te treffen om verzuim te verminderen. Het organiseren van een verzuimtraining op maat is een uitstekend idee. Dit kan helpen om de WVP goed te begrijpen en om effectief met verzuimende medewerkers om te gaan.

Mail naar info@1voud.nl en geef aan dat jullie een verzuimtraining op maat willen, onze register casemanager Angelique Sueters zal binnen 3 werkdagen contact met jullie opnemen.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!