Visie over re-integratie vanaf 1 juli 2023 verplicht

Visie over re-integratie vanaf 1 juli 2023 verplicht

Nieuws van: 31 mei 2023

Vanaf 1 juli 2023 zijn de werkgever en de werknemer verplicht om hun visie op het re-integratietraject op te nemen in het plan van aanpak, inclusief bijstellingen daarvan en de eerstejaarsevaluatie. Dit zorgt voor meer betrokkenheid van werkgever en werknemer bij de re-integratie.

Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt, moet de werkgever in principe maximaal twee jaar lang het loon doorbetalen en zich inspannen voor re-integratie. De Regeling Procesgang Eerste en Tweede Ziektejaar bevat hiervoor regels. In de Staatscourant is nu een wijziging van die regeling gepubliceerd: per 1 juli 2023 krijgt artikel 4 een toevoeging. Dit artikel gaat over het plan van aanpak dat binnen twee weken na de probleemanalyse van een bedrijfsarts wordt opgesteld. In dit plan bepalen de werkgever en werknemer wat zij gaan doen voor de re-integratie, wat ze wanneer willen bereiken, hoe en wanneer ze evalueren en wie de casemanager is.

1voud Werken en Gezondheid en visie Artikel 4

Voor de casemanagers van 1voud is dit niet nieuw. Er wordt altijd geadviseerd aan de werkgevers om de visie in het plan van aanpak met de werknemer in te vullen, waarbij beiden de visie toe kunnen lichten.

De visie kan bijvoorbeeld gaan over arbeidsmogelijkheden, passend werk of twijfels over de adviezen van de bedrijfsarts. De nieuwe regel is bedoeld als hulpmiddel om het gesprek over de re-integratie te bevorderen, wat goed is voor de betrokkenheid van de werkgever en werknemer. Dat kan bijdragen aan een succesvolle re-integratie. De visie op de re-integratie is opnieuw vereist als het plan van aanpak wordt bijgesteld op basis van een advies van de bedrijfsarts of een evaluatie, en als de werkgever en werknemer de eerstejaarsevaluatie opstellen. De visie is ook verplicht voor eigenrisicodragers voor de ZW.

Visie is vaak al onderdeel van plan van aanpak

De wijziging is niet volkomen nieuw. In de praktijk nemen de werkgever en werknemer vaak al hun visie op in het plan van aanpak. In de toelichting op de wijzigingsregeling stipt minister Van Gennip van SZW aan dat voor de visie wel enige kennis van re-integratie(wetgeving) nodig is.  De werkgever en werknemer kunnen hiervoor de arbodienst en casemanager raadplegen. De minister benadrukt ook dat het ontbreken van een duidelijke visie niet direct een reden zal zijn voor het opleggen van een langere loondoorbetalingsverplichting (loonsanctie). Er wordt geen extra loonsanctiemogelijkheid ingevoerd.

Verder is het overgangsrecht relevant: de maatregel is alleen van toepassing op stukken die de werkgever en werknemer op of na 1 juli 2023 opstellen. Werknemers die ziek zijn vóór 1 juli, hoeven dus niet achteraf alsnog hun visie te geven in een reeds opgesteld plan van aanpak.

Neem contact op met 1voud Werken en Gezondheid

Heb je vragen over de aanpassing van artikel 4 of wil je meer informatie? 1voud Werken en Gezondheid staat voor jou klaar! Neem contact met ons op door te mailen naar info@1voud.nl of bel naar  0575 555961.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!