Vooral niet vergeten: blijf ademhalen vandaag

Vooral niet vergeten: blijf ademhalen vandaag

Nieuws van: 7 december 2018

Druk, druk, druk. Even dit doen, dan meteen door daar naartoe en hup, pakken we dat ook meteen mee. Komt dit u bekend voor? Neem deze tip dan ook mee in het voorbijgaan: vergeet vooral niet te ademen vandaag.

Bedankt voor de tip, denkt u waarschijnlijk. Hoezo blijven ademhalen? Ademhalen gaat toch vanzelf? Dáár hoeven we nu net niks voor te doen. En dat is helemaal waar. Maar soms hebben we het zo druk en zijn we zo gestrest dat het lijkt alsof we vergeten om adem te halen. Af en toe heel bewust ademhalen geeft dan letterlijk lucht.

 

Even stilstaan bij ademhalen en weer dóór

Bewust stilstaan bij uw ademhaling. Roep nu niet meteen: daar heb ik helemaal geen tijd voor! Want u kunt die momenten spelenderwijs inbouwen verspreid over de dag. Denk eens aan na het opstaan, bij uw eerste kop koffie. Als u in de auto stapt, voordat u start. Of beter nog: tijdens uw fietsritje naar het werk. Aan het begin van uw werkdag, tijdens het opstarten van de computer. En gedurende de werkdag, als u iets af hebt en aan een volgende taak begint.

Dit zijn een paar suggesties, maar u kunt zelf zeker nog tientallen geschikte momenten verzinnen voor een bewust ademhalen-moment. Even stilstaan bij ademhalen om weer (beter) door te kunnen. Begint u er eenmaal mee, dan ontdekt u steeds meer mogelijkheden. En het kost u amper tijd.

 

Hoe pak ik dat dan aan, bewust ademhalen?

Drie simpele stappen, meer is er niet voor nodig.

1. Ademhalen en waarnemen

Neem even een moment om u bewust te worden van uw voeten op de vloer en uw lichaamshouding. Blijf gewoon ademhalen en volg die ademhalingen. Niets aan proberen te veranderen, alleen maar waarnemen: zo haal ik nu adem. Uw ademhaling is zoals die is.

2. Stilstaan bij het moment

Sta vervolgens stil bij de vraag: hoe sta ik ervoor op dit moment? Zit ik met mijn tanden te knarsen? Mijn adem in te houden? Heb ik mijn schouders opgetrokken? Voel ik me opgejaagd? Let op: u hoeft niets op te lossen of te veranderen, alleen maar waar te nemen wat er is. Puur het stilstaan bij de situatie zoals die is, geeft ruimte. En door die ruimte volgen de passende maatregelen vanzelf. Even wat dieper doorademen, met uw schouders draaien, een kopje koffie halen, … Net wat het beste past op dat moment.

3. Ruimte meenemen in volgende moment

Daarna maakt u bewust de overgang naar het volgende moment. Probeer de ruimte van de adempauze mee te nemen naar uw volgende bezigheid of taak.

Bewust ademhalen, even ‘contact maken met de basis’: hoe vaker het u lukt op een dag, hoe beter. Het kost zoveel tijd als u heeft en u hoeft er niet voor in de lotushouding. Even stilstaan bij ademhalen en weer dóór … kan het 1voud(iger)?

 

Meer vragen over dit onderwerp? Neem contact op via telefoonnummer 0575-555961 of mail info@1voud.nl. Volgt u ons al via Facebook en LinkedIn?

 

Bronnen: managementsupport.nlnu.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!