Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen is beter dan genezen!

Nieuws van: 22 september 2021

Dat weten we allemaal. Maar werkt het zo in de praktijk? En geldt dit ook voor bedrijven met werknemers met diverse achtergronden, zoals Pools? Hoe krijg je deze boodschap binnen bij iedere werknemer wanneer zij de Nederlandse taal niet (volledig) spreken en begrijpen? Het kan dan lastig zijn instructies te geven die specifiek zijn gericht op veiligheid, gezondheid en milieu, want komt deze boodschap wel volledig binnen? Er is hierbij niet alleen sprake van een taalverschil, maar ook een cultuurverschil. Dit wordt alleen zichtbaar als je er echt over kunt praten. Een gesprek op gang helpen kan al een belangrijk doel zijn van een toolbox.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, het is een cliché, maar helaas wel waar. Met omstandigheden die dagelijks wisselen, productie- en leveringsdeadlines die behaald moeten worden en wisselingen in het personeelsbestand kan er altijd iets mis gaan. Dit kan grote gevolgen hebben voor de werknemers maar ook op het proces binnen in het bedrijf. Het is daarom van belang om alle werknemers bewust te maken van de risico’s van de werkplek, een werkgever is dit ook wettelijk verplicht! Veilig werken begint met weten hoe men dat moet doen, men kan ervoor kiezen dit laagdrempelig via een toolboxmeeting te doen. 

Wat is een toolboxmeeting?

Dit is een korte bijeenkomst gericht op een specifiek thema, dat kan veiligheid op de werkplek zijn of een ander thema zoals risico’s van de werkplek zoals (hard) geluid, op hoogte werken etc. Het doel is iedereen bewust te maken van de aspecten die kunnen spelen op de werkvloer en hiermee uitval te voorkomen van werknemers. Hoe mooi is het als deze kan worden aangeboden in de moedertaal van de werknemers, zodat de boodschap luid en duidelijk overkomt? Even een kleine  (misschien overbodige) tip een anderstalige werknemers begrijpen een Nederlandse toolbox niet.


Wil je een toolboxmeeting organiseren binnen je organisatie? Informeer gerust naar de mogelijkheden via info@1voud.nl of 0575-555961.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!