Wat zijn di-isocyanaten?

Wat zijn di-isocyanaten?

Nieuws van: 1 augustus 2023

Di-isocyanaten zit in PUR, lijm en verschillende lakken. Als je via de huid of bij het inademen in contact komt met deze stoffen, kun je er allergisch voor worden. Dit is iets wat direct kan ontstaan, of pas na jarenlang gebruik zonder problemen. Zodra je eenmaal allergisch bent, krijg je altijd last bij ieder moment dat je in aanraking komt met deze stof, zelfs bij zeer kleine hoeveelheden.

Is het gevaarlijk om met di-isocyanaten te werken? Nee, dat is het niet, mits je het zorgvuldig en goed doet. De stoffen moeten altijd in de juiste verhouding gemengd worden.

REACH-restrictie

De reden dat een opleiding verplicht wordt bij het gebruik van di-isocyanaten, is een restrictie in de REACH. Dit is de Europese chemicaliënwetgeving. Deze restrictie betekent dat de stof niet gebruikt mag worden, tenzij er voldaan wordt aan de voorwaarden die in de wet staan. Deze restrictie is in het leven geblazen om zowel mens als milieu te beschermen tegen de risico’s die aan een chemische stof verbonden zijn. De restrictie geldt voor producten met meer dan 0,1% di-isocyanaten en geldt voor iedereen, dus ook ZZP’ers, die hier beroepsmatig mee werkt. Zowel industrieel als professioneel.

De aankondiging van de restrictie is ook al terug te vinden op het etiket van de producten die meer dan 0,1% di-isocyanaten bevatten. Leveranciers zijn verantwoordelijk gesteld voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal.

Opleiding

Werk jij na 24 augustus 2023 met een product waar meer dan 0,1% di-isocyanaten in zit? Dan ben je verplicht aan te kunnen tonen dat je een opleiding met succes afgerond hebt. Het opleidingsmateriaal wordt beschikbaar in de taal van de lidstaat, in dit geval dus in het Nederlands. De opleiding moet gegeven worden door iemand met voldoende kennis van arbo en bij voorkeur ook bekend zijn met het werken met di-isocyanaten.

1voud Werken & Gezondheid ondersteunt

Heb je nog vragen over de wijziging of wil je meer weten over een veilige en verantwoorde werkomgeving voor jou en je bedrijf? 1voud Werken & Gezondheid is jou hierin van dienst, uiteraard. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. E-mail naar info@1voud.nl of bel 0575 55 59 61.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!