Week van de RI&E

Week van de RI&E

Nieuws van: 30 mei 2023

Van 12 tot en met 16 juni is het weer de Week van de RI&E. Dit is een moment waarop wij extra aandacht vragen voor de RI&E, om jou als ondernemer te helpen om de arbeidsrisico’s in kaart te brengen zodat deze verkleind of zelfs weggenomen kunnen worden.

Waarom laat je een RI&E uitvoeren?

De RI&E is verplicht voor alle ondernemers met personeel in dienst. Een RI&E hoort bij goed werkgeverschap, omdat je de verantwoordelijkheid hebt om een veilig een gezonde werkomgeving voor medewerkers te creëren. Daarbij als dit niet op orde is, dan loop je het risico op een boete.  Werken jouw medewerkers samen meer dan 40 uur per week? Dan is het uitvoeren van de RI&E wettelijk verplicht.

Indien de Arbeidsinspectie controle doet óf wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt, en je kunt geen RI&E voorleggen, dan krijg je een boete of proces-verbaal opgelegd. Heb je wel medewerkers in dienst, maar werken zij samen minder dan 40 uur per week? Dan moet jee een verkorte versie van de RI&E opstellen, de ‘Checklist Gezondheidsrisico’s’.

Wat is het doel van een RI&E?

Het is sinds 1994 verplicht om een RI&E op te stellen. Het doel is om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren, waarbij je op de hoogte bent van alle risico’s binnen de organisatie. Met deze inventarisatie maak je een plan van aanpak om de risico’s te vermijden en zo klein mogelijk te houden. De RI&E stel je niet alleen op omdat het verplicht is: universitair onderzoek heeft aangetoond dat mensen 10% beter presteren in een gezonde werkomgeving. Ze blijven langer bij jouw bedrijf werken en er is minder verzuim. Dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat er een hogere productiviteit is, wat de winst weer verhoogt.

Het uitvoeren van de RI&E

Helaas zien we in de praktijk regelmatig dat de handvatten en activiteiten uit het RI&E niet opgevolgd worden. De RI&E wordt vaak niet actueel gehouden of zeer beperkt ingevuld, zodat er zo min mogelijk vervolgacties uit voortkomen in het Plan van Aanpak. Hier kunnen ook gevolgen aan hangen, zoals een directe boete. Als het RI&E later toch ingevuld wordt, kan het maar zo zijn dat er een document ontstaat met tweehonderd acties die je nooit allemaal kunt opvolgen.

Neem contact op!

Wil jij ervoor zorgen dat jouw werknemers in een veilige en gezonde omgeving hun werk kunnen uitvoeren? Neem dan direct contact op met 1voud Werken & Gezondheid voor het uitvoeren en toetsen van de RI&E! Je neemt contact met ons op door te bellen naar 0575 555961 of e-mail naar info@1voud.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!