Week van de werkstress

Week van de werkstress

Nieuws van: 6 november 2019

Werkstress is beroepsziekte nummer één. Het is bij ruim 37% van de ziekmeldingen de oorzaak van het verzuim. In 2018 waren er ruim 263.500 mensen met de diagnose overspannenheid. Werkstress is vaak het begin van overspannenheid, waarna een burn-out vrij snel kan volgen. Het kan onder andere ontstaan doordat iemand te weinig plezier of voldoening haalt uit zijn of haar werk. Wat 1voud betreft voldoende reden om hier tijdens ‘De Week van de Werkstress’ volop aandacht aan te besteden.

Volgende week staat in het teken van werkstress. Ook voor ons is dit een jaarlijks terugkerende week, waarin we werkstress graag kantelen naar werkplezier. Want investeren in werkplezier verlaagt de werkstress bij jouw medewerkers. Maar hoe zorg je er nou voor dat werkplezier binnen jouw team wordt vergroot? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Vrijheid en flexibiliteit
  Geef jouw medewerkers de ruimte. Laat de werknemer vrij in het regelen van zijn of haar eigen werk. Vrijheid vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel en draagt bij aan werkplezier. Door flexibele werktijden mogelijk te maken vergroot je niet alleen het werkplezier, maar zeer waarschijnlijk ook de productiviteit.
 • Benader elke werknemer anders
  Ieder mens is anders. De één wil wat meer los gelaten worden, terwijl de ander wat meer stimulans nodig heeft. Kijk naar de persoon achter de medewerker en pas de manier van motiveren, communiceren en werken daarop aan.
 • Successen mag je vieren
  Vaak krijgen medewerkers te horen wanneer iets niet goed gaat. Wanneer iets wel goed gaat wordt het al snel gezien als vanzelfsprekend. Wanneer iets goed gaat, je een mooi resultaat hebt behaald of een goed project hebt afgerond: vier het! Complimenten, waardering en betrokkenheid dragen enorm bij aan het werkplezier.
 • Investeer in de sterke kanten van je medewerkers
  Iedereen heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Vaak proberen we de zwakke punten te ontwikkelen, maar eigenlijk is het beter om die te laten voor wat ze zijn. Zet je medewerkers in hun kracht en richt je juist op het ontwikkelen van hun talenten.
 • Ga in gesprek
  En last but not least: ga het gesprek met je medewerkers aan. Bespreek wat ze willen leren, of ze op hun plek zitten, wat hen drijft en hoe jullie het werkplezier samen kunnen vergroten. Werkstress aanpakken moet je samen doen, niet alleen!

Van negatief naar positief

Tegenwoordig staan de negatieve aspecten van werk vaak centraal. Hierdoor vergeten we de positieve kanten van werk. Want eigenlijk is werk hartstikke leuk: werk geeft voldoening, mensen kunnen hun talenten inzetten, dromen realiseren en iets bijdragen. Deze aspecten zijn volgens onderzoeker Dr. Ellen de Lange-Ros belangrijk voor een gezonde werkbalans. Misschien moeten we met z’n allen gewoon niet zo veel meer klagen, maar ons puur en alleen richten op het positieve. We moeten het juist proberen om te draaien en ons richten op de positieve kanten van werk. Dat maakt het allemaal toch ook veel leuker?

Week van de werkstress

Volgende week proberen wij daar een begin mee te maken tijdens de Week van de Werkstress. We gaan vóór een positieve week, zonder werkstress en vol werkplezier. We nodigen jou van harte uit om met ons mee te doen. Op onze social media kanalen delen wij iedere dag een tip die jou en je team helpen naar een samenwerking vol werkplezier.

Workshop psychisch verzuim

Wil jij nog meer handvaten over hoe jij de juiste balans aanbrengt zodat de ongezonde vormen van stress op de werkvloer achterwege blijven? Op woensdag 20 november organiseren wij een workshop waarin Arjan Bentsink jou leert hoe je de vroeg-signalen kunt herkennen, hoe je dit praktisch in beeld brengt en wat je kunt doen om de oorzaken aan te pakken. Daarnaast geeft een bedrijfsarts van 1voud Arbo openheid over de precieze regelgeving en vertelt hij over hoe hij tot zijn advies komt. Wil je meer informatie? Of wil je je inschrijven? Klik dan hier.

 

Bronnen:
TNO : https://www.tno.nl/nl/tno-insights/artikelen/wat-kun-je-doen-tegen-werkstress/
The College Development Centre: https://thecollegedevelopmentcentre.nl/week-van-de-werkstress/
Personeelsnet: https://www.personeelsnet.nl/bericht/met-zacht-werken-kun-je-meer-bereiken
PWNet: https://www.pwnet.nl/personeelsmanagement/nieuws/2018/10/zo-verminder-je-werkstress-5-tips-om-mentale-veerkracht-te-trainen-10128286
OVAL: https://www.oval.nl/week-van-de-werkstress-2019

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!