World Mental Health day

World Mental Health day

Nieuws van: 7 oktober 2021

10 oktober is het World Mental Health Day, ofwel in het Nederlands : de dag van de Geestelijke Gezondheid. Het coronavirus heeft zich op veel verschillende manieren gemanifesteerd en heeft een behoorlijk effect gehad op de mentale gezondheid van de Nederlanders. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 15% van de Nederlanders zichzelf als psychisch ongezond ziet.

Vanaf eind 2020 zijn deze cijfers gemiddeld nog verder achteruit gegaan, uiteindelijk bleek het effect op jongeren het grootst; ruim 25% zag zichzelf het eerste half jaar van dit jaar psychisch ongezond.

 

Wat zegt dit nou eigenlijk en wat kunnen we hieraan doen?

Bedenk dat lichamelijke gezondheid en geestelijke gezondheid minstens zo belangrijk zijn en samen hand in hand gaan, de één kan niet zonder het andere. Ga bijvoorbeeld lekker sporten, lukt dat niet? Ga dan een stukje wandelen.

Doe vooral de dingen die in je mogelijkheden liggen, die je leuk vindt om te doen en waarvan je energie krijgt. Veel mensen ervaren de druk nu de agenda’s weer vol beginnen te lopen, bepaal voor jezelf wat echt belangrijk is en wat daadwerkelijk kan, leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Het is hetzelfde als jongleren; 1 bal omhoog houden lukt prima, 2 ook, 3 is uitdagender en vanaf 4 ballen ben je wel heel behendig!
Misschien nog wel het belangrijkste; praat erover met een ander als het niet lukt, misschien kan je de ballen onderling wel verdelen waardoor het ‘spel’ door kan gaan.

 

Merk je dat jij niet lekker in je vel zit?

Praat erover met je nabije omgeving of zoek professionele hulp daarbij. Zoek contact met bijvoorbeeld je huisarts of schakel via je werkgever de bedrijfsarts in.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!