Zorg voor juiste aandacht voor een rouwende werknemer

Zorg voor juiste aandacht voor een rouwende werknemer

Nieuws van: 13 juli 2020

Onderzoek door vakbond CNV onder 1.100 werkenden toont aan dat 73% van de werkenden, die met rouwverwerking te maken hebben gehad, voor langere tijd niet goed kon functioneren. 23% kreeg een burn-out en 14% raakte de baan kwijt.1voud Arbo, gespecialiseerd in het verbeteren van de inzetbaarheid, herkent de uitkomsten van het onderzoek en ziet dagelijks de gevolgen in de praktijk bij werkgevers en werknemers.

Volgens het onderzoek ervaart één op de vijf te weinig steun van de werkgever. Barry Rigter, inzetbaarheidsadviseur en casemanager, geeft aan de direct leidinggevende direct bewust te maken van de nut en noodzaak van een goede begeleiding door de werkgever en, indien aan de orde, deskundige ondersteuning vanuit de arbodienst. Sla als HRM-er of leidinggevende even figuurlijk een arm om iemand heen en vraag hoe je kunt helpen. En laat het niet bij 1 gesprek, maar neem de tijd om af en toe even een gesprek te voeren en vraag hoe het gaat. In de praktijk blijkt dat een werknemer direct na het overlijden van een dierbare tamelijk laconiek reageert als hem zoiets overkomt en maar doorgaat. Maar even zo vaak wordt eraan voorbijgegaan dat je hele leven ineens op de kop staat en om daarmee om te gaan, dat vergt heel veel van je. Hulp vanuit de werkgever (bv. even iets later beginnen of eerder eindigen) kan al helpen. En (een aantal) gesprekken met een deskundige al helemaal.

Els Overduin, als bedrijfsmaatschappelijk werkster o.m. ingezet door 1voud Arbo voor professionele rouwbegeleiding, geeft aan dat er in de praktijk vaak een impasse op de werkvloer ontstaat. De werknemer vraagt zich af of het wel gepast is om er op het werk over te praten en de werkgever vindt het moeilijk om de werknemer te vragen hoe het met hem/haar gaat. Op verlies zit een emotie van verdriet en misschien ook wel angst en daarbij past een bepaald gevoel. Ieder verwerkt het op een eigen manier en soms kan een rouwproces ook jaren duren, maar met een passende benadering kan het proces wel degelijk in goede combinatie met werken gaan.

Tips:

Voor de medewerker die met verlies te maken heeft. Geef je omgeving aan wat je nodig denkt te hebben, dus ook je werkgever. Aandacht of geen aandacht, hoeveel tijd denk je nodig te hebben, wat kan jou helpen; Voor de leidinggevende die met een rouwende medewerker te maken heeft. Ga niet uit van je eigen manier van verwerken. Geef mensen regelruimte. Praat en benader vanuit zorg en goed werkgeverschap: vraag je medewerker wat deze nodig heeft en wat deze van jou verwacht. Als je niet weet hoe je moet reageren, geef dit dan aan, wees transparant en stel je kwetsbaar op. Besef dat er ook angst bij de medewerker aanwezig kan zijn voor het terugkeren op de werkplek, mensen kunnen bijvoorbeeld bang zijn overspoeld te worden met vragen.

Heb je hulp nodig bij het begeleiden van verlies binnen jouw organisatie/bedrijf, vraag het de inzetbaarheidsadviseurs van 1voud Arbo op tel. 0575-555961 of info@1voud.nl

 

Terug naar het nieuwsoverzicht
Activeren, Motiveren & Stimuleren!