Opstellen/aanpassen verzuimbeleid/verzuimprotocol

Opstellen/aanpassen verzuimbeleid/verzuimprotocol

Als MKB’er heb je waarschijnlijk een verzuimbeleid vastgesteld. Maar hoe lang is dat geleden? En hoe regelmatig kijk je er nog eens kritisch naar? Voldoen alle regels en procedures aan de huidige wetgeving? Of passen ze nog wel bij je (gegroeide) bedrijf?

Waarom is een goed verzuimbeleid belangrijk

Vaak horen we van werkgevers: “Is het nou nodig om alles maar vast te leggen? Ik weet toch wel hoe ik met zieke medewerkers om moet gaan?” Voor een deel kan dat zeker kloppen. Maar met name als je bedrijf groeit, is het goed om bepaalde regels en procedures goed en eenduidig vast te leggen. Er ontstaan vaak wrijvingen en conflicten binnen bedrijven, omdat leidinggevenden verschillend met verzuim omgaan. Op de ene afdeling worden frequent verzuimers bijvoorbeeld consequent op hun verzuimgedrag aangesproken, terwijl hier op een andere afdeling niets over gezegd wordt. Heb je een eenduidig beleid en voer je dat ook zo uit, dan voorkom je dit soort problemen.

Hou je verzuimbeleid up to date

Wetgeving op het gebied van arbo en verzuim kan wijzigen. Het is daarom verstandig om regelmatig te checken of je beleid nog aan alle eisen voldoet. Is je manier van communiceren over verzuim bijvoorbeeld nog wel AVG-proof? En voldoet het aan alle eisen van de Wet Verbetering Poortwachter? Door je verzuimbeleid up to date te houden, voorkom je vervelende gevolgen zoals datalekken of loonsancties.

Wat kan 1voud Arbo voor je betekenen?

Huidig beleid actualiseren
1voud Arbo heeft alle kennis en expertise in huis om je verzuimbeleid door te lichten.

We doen dit door:

  • te kijken welke beleidsstukken of procedures er al zijn in je bedrijf;
  • te bespreken tegen welke problemen je op verzuimgebied aanloopt en te checken of betere en eenduidige regels deze kunnen voorkomen;
  • te inventariseren of er hiaten zitten in je beleid. Zijn er zaken die bijvoorbeeld wettelijk gezien nog anders moeten worden geregeld?;
  • aan te geven wat er nog moet gebeuren om je beleid weer helemaal van nu te maken.

Je kunt zelf met onze adviezen aan de slag, maar je kunt het ook geheel of gedeeltelijk aan ons uitbesteden.

Nieuw beleid opstellen
Soms is het nodig om je verzuimbeleid helemaal te herzien. Bijvoorbeeld als je bedrijf de afgelopen jaren sterk is gegroeid of als er een fusie is geweest. Voordat we met het beleid aan de slag gaan, willen we eerst meer weten over je bedrijf. Hoe is het bedrijf opgebouwd? Hoe wordt er gewerkt en wat is de cultuur? Als het verzuimbeleid hier niet goed bij aansluit, dan zal het in de praktijk ook niet werken.  Als het nieuwe beleid er ligt, is het natuurlijk belangrijk dat deze goed binnen je organisatie wordt geïmplementeerd. 1voud Arbo kan je daarbij ondersteunen. Doe je het liever zelf? Onze (inhouse)trainingen  zorgen ervoor dat je leidinggevenden goed zijn toegerust om het nieuwe beleid te communiceren en toe te passen.

 

Wil je je ook een up to date-verzuimbeleid dat past bij je bedrijf en AVG- en UWV-proof is?

 

Maak hier je afspraak Bel ons Mail ons

Terug naar Verzuim beperken

De kracht van
1voud

  • Daadkracht
  • Deskundigheid
  • Bevlogenheid
  • Proactiviteit

Neem contact op

Mail ons

info@1voud.nl

Wij nemen binnen 24 uur contact op

Bel ons

0575 55 59 61

Maandag t/m vrijdag 08:30 - 17:00 uur.

Afspraak inplannen

Maak een afspraak!

Vrijblijvend een afspraak met ons inplannen.

Activeren, Motiveren & Stimuleren