Werkplekonderzoek en werkplekcheck

Werkplekonderzoek en werkplekcheck

Een goede werkhouding zorgt ervoor dat je medewerkers prettig werken en optimaal kunnen presteren. Een slechte werkhouding kan het werkplezier flink beïnvloeden. Klachten als pijn in de nek, schouders of rug of hoofdpijn zorgen ervoor dat je medewerker snel is afgeleid, moe wordt en zelfs arbeidsongeschikt kan raken. Heeft je medewerker klachten? Grijp dan snel in met een werkplekonderzoek. Gaat er iets veranderen in de werkplekken bij je bedrijf? Met een werkplekcheck maak je meteen een goede en gezonde start.

Werkplekonderzoek

Wat is een werkplekonderzoek?
Bij een werkplekonderzoek kijkt een specialist naar hoe een medewerker werkt en hoe de werkplek te verbeteren en gezonder te maken is. Een werkplekonderzoek kan in principe bij elke werkplek worden uitgevoerd; van een kantoorwerkplek tot een werkplek in een fabriek.

Wanneer een werkplekonderzoek?
Je kunt een werkplekonderzoek inzetten als een medewerker lichamelijke klachten heeft door de manier waarop hij of zij zit of beweegt op het werk. Het kan ook zijn dat er meerdere collega’s binnen een bepaalde afdeling  dezelfde problemen ervaren en je graag wil weten wat je hieraan kunt doen.

Waarom een werkplekonderzoek?
Met een werkplekonderzoek krijg je inzicht in de manier van werken en de werkomstandigheden van een individuele medewerker of medewerkers binnen een bepaalde afdeling. Medewerkers worden zich bewust van hun werkhouding of manier van werken. Ze krijgen gericht advies over een betere werkhouding waardoor klachten aangepakt of voorkomen worden. De adviezen worden samengevat in een rapport. Dit rapport kan ook worden ingezet als verdieping van de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E).

Hoe werkt een werkplekonderzoek?
Een specialist kijkt naar hoe en onder welke omstandigheden er gewerkt wordt en hoe de werkplek is ingericht. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld:

 • Welke fysieke belasting is er?
 • Hoe is de werkplek ingericht?
 • Hoe wordt er gewerkt?
 • Zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn, zoals het klimaat, geluid of licht?
 • Is de werkplek veilig?
 • Hoe zijn de werkomstandigheden (werkwijze, wat is de cultuur, is er sprake van hoge werkdruk/stress)

Na dit onderzoek brengt de specialist in kaart hoe je medewerker gezonder kan werken op de werkplek. Je medewerker krijgt gericht advies over hoe hij/zij beter kan zitten of bewegen.

Een werkplekonderzoek via 1voud Arbo
Bij onze onderzoeken nemen we naast de hierboven genoemde aspecten ook het fysiek van je medewerker mee en kijken we hoe je medewerker zich gedraagt op de werkplek. Je medewerker krijgt gericht advies over hoe hij/zij beter kan zitten of bewegen.

We gebruiken in het onderzoek gevalideerde meetmethoden. In een helder verslag brengen we de verbeterpunten voor zowel je werknemer, als voor je organisatie in beeld. De verbeterpunten zijn zo beschreven, dat je er direct mee aan de slag kunt.

Wil je snel een werkplekonderzoek inplannen voor je medewerker of afdeling?

Neem contact op voor een afspraak of vraag een offerte aan!

Werkplekcheck

Gaat je bedrijf binnenkort verhuizen? Of ben je van plan nieuw meubilair aan te schaffen? Vergeet dan niet ook te investeren in het gebruik van de werkplekken en de meubels. Met een werkplekcheck weten je medewerkers hoe ze hier op een goede en gezonde manier mee om kunnen gaan. Zo kunnen jullie straks optimaal genieten van de nieuwe werkplek of het meubilair.

Waarom een werkplekcheck?
Een werkplekcheck geeft inzicht in de manier waarop je medewerkers werken. Is deze werkwijze gezond of kan het fysieke klachten opleveren? Met gerichte adviezen en tips worden klachten voorkomen en worden bestaande klachten aangepakt. De werkplekcheck draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van de individuele medewerkers en de organisatie.

Hoe werkt een werkplekcheck via 1voud Arbo?
De werkplekcheck via 1voud Arbo bestaat uit een kort onderzoek op de werkplek. Een bedrijfsfysiotherapeut kijkt naar:

 • de werkzaamheden;
 • de fysieke belasting;
 • de belastbaarheid.

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten per werkplek. De medewerkers ontvangen direct na de check een werkplekpaspoort waarin de juiste afstelling van de werkplek staat. Met deze informatie kunnen medewerkers voortaan zelf hun eigen (flex)plek goed afstellen. Alle gegevens worden verzameld en in kaart gebracht in een heldere rapportage. Deze rapportage helpt jouw bedrijf om richting te geven aan het gezondheidsbeleid.

De voordelen van een werkplekcheck via 1voud Arbo:

 • Iedere werknemer wordt op de eigen werkplek bezocht door een bedrijfsfysiotherapeut;
 • De bedrijfsfysiotherapeut voert de gegevens in in een unieke iPad applicatie. Hiermee heb je direct zicht op de in kaart gebrachte statistieken;
 • Onze rapportages zijn helder en de adviezen kunnen direct in de praktijk worden gebracht.

Wil je snel een werkplekcheck inplannen?

Neem contact op voor een afspraak of vraag een offerte aan!

Maak hier je afspraak Bel ons Mail ons

Terug naar Verzuim beperken

De kracht van
1voud

 • Daadkracht
 • Deskundigheid
 • Bevlogenheid
 • Proactiviteit

Neem contact op

Mail ons

info@1voud.nl

Wij nemen binnen 24 uur contact op

Bel ons

0575 55 59 61

Maandag t/m vrijdag 08:30 - 17:00 uur.

Afspraak inplannen

Maak een afspraak!

Vrijblijvend een afspraak met ons inplannen.

Activeren, Motiveren & Stimuleren